Löydä vertaistukija -palvelu avautui 15.2.2023
Reumaliitto avaa uuden verkkopalvelun, jonka kautta voi etsiä itselleen vertaistukijaa. Löydä vertaistukija -palvelu on verkossa toimiva hakemisto, josta voi hakea vertaistukijoita sijainnin, iän, diagnoosin ja yleisimpien vertaistuellisten keskustelunaiheiden perusteella, sekä ottaa suoraan yhteyttä vertaistukijaan.
Kaikilla koulutetuilla vertaistukijoilla on ollut mahdollisuus liittyä ja uudelta sivustolta löytyykin jo satakunta vertaistukijaa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni sairastunut löytää juuri itselleen sopivan vertaistukijan. Yhdistysten vertaistukijat saavat näin toivottavasti lisää yhteydenottoja vertaistukea tarvitsevilta.
"Vertaistukea juuri sinulle" linkin www.reumaliitto.fi/vertaistuki. https://kilta.reumaliitto.fi/Vertaistukihenkilot/Lomakkeet/Hakusivu?
Ydistyksen vertaistukijat: Laila Lukkari ja Jaana Kananen.
Miksi vertaistukea!
Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen.
Vertaistuki on kertomista
Kun ihminen sairastuu, hänen ja hänen läheistensä tiedonjano on suuri. Hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saa kohtalotovereilta. Saman kokeneet voivat kertoa omia kokemuksiaan sairaudesta selviytymisestä tai sairauden kanssa elämisestä.
Vertaistuki on kuuntelemista
Vertaistuen arvo on siinä, että kertojalla ja kuulijalla on samanlainen kokemus, joka mahdollistaa toisen tarinan ymmärtämisen.
Vertaistuki on kuuntelemiseen keskittyvää kohtaamista.
On helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää. Sairastunut voi säästää läheisiään ja olla kertomatta heille kaikkia huoliaan. Vertaistukija on sopivan etäällä, ja siksi hänelle on helpompi puhua.
Yhteinen kokemusten jakaminen luo syvän ymmärretyksi tulemisen tunteen. Jaettu kokemus on merkittävä kokemus.
Yhdistys tarjoaa raamit erilaisten ryhmien kokoontumisille. Ryhmiä voi olla esim. fibro, joka onkin ollut toiminnassa, mutta nyt tauolla koronan ja vetäjän puutteen vuoksi.
Samoin esim. harvinaiset- ja miestenryhmä voisi olla, mikäli osallistujia ilmaantuu, myös Sotkamossa käytiin muutama kerta kokoontumassa, mutta ei saatu kiinnostusta heräämään, nyt siellä puuhataan uusia tiloja yhdistysten käyttöön, niin jos kiinnostusta löytyisi uuteen toimintaan, kun tilanne normalisoituu.
Lisätietoa fibromyalgiasta ja Reumaliiton tapahtumia
Reumaliiton internetsivuilla www.reumaliitto.fi löytyy kattavasti tietoa fibromyalgiasta ja esimerkiksi ravinnon ja liikunnan merkityksestä. Sivuilla löytyy myös ilmaiseksi luettavissa oleva tammikuussa 2018 ilmestynyt Fibromyalgia ja liikuntaopas.
Vuosittain 12.5. vietetään kansainvälistä fibromyalgiapäivää, jonka tavoitteena on tehdä fibromyalgiaoireyhtymää tunnetuksi terveydenhuollossa ja yleisön keskuudessa.
Reumaliitolla on myös reumatologin suoria Facebook-verkkoluentoja ja kyselytunteja fibromyalgiasta ja muista reumasairauksista. Luentoja voi katsoa myös jälkikäteen Facebookissa tai Reumaliiton YouTube-kanavalla.
Reumaliitto järjestää sopeutumisvalmennuskursseja myös fibromyalgiaa sairastaville.